Volg ons ook op:

XXS Dutch Design

t/m 29 juni 2014 te zien

Het Museum voor Communicatie presenteert XXS Dutch Design. De tentoonstelling toont werk van grote namen uit de Nederlandse kunst en vormgeving op klein formaat. De ontwerpprocessen van bijzondere Nederlandse postzegels van onder andere Studio Job, Irma Boom, Dick Bruna, Anton Corbijn, De Designpolitie, Piet Paris en Joost Swarte zijn nu te zien in het museum in Den Haag.

Koningspostzegel

Voor veel ontwerpers is het maken van een postzegel een grote eer. In Nederland geeft PostNL opdracht tot het ontwerpen van nieuwe postzegels. Deze opdracht wordt niet alleen gegeven aan grafisch vormgevers, maar ook aan tekenaars, illustratoren, fotografen, architecten en beeldend kunstenaars.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het ontwerp voor de koningspostzegel. Deze postzegel krijgt een belangrijke plek in de tentoonstelling en ook het ontwerpproces wordt getoond. Bij de persoonlijke overhandiging aan Koning Willem-Alexander is bekend gemaakt dat Job Smeets en Nynke Tynagel vaan Studio Job de postzegel ontworpen hebben.

In de tentoonstelling toont het Museum voor Communicatie werk van geselecteerde ontwerpers. Naast de postzegels worden één of enkele voorwerpen die kenmerkend zijn voor het werk van deze ontwerper getoond, zoals een mode-illustratie van Piet Paris, of een foto gemaakt door Anton Corbijn. Hoe verhoudt de postzegel, een ontwerp op heel klein formaat, zich tot het gewone werk van de kunstenaar?

Naast de moderne zegels geeft XXS Dutch Design ook een overzicht van de Nederlandse koningszegels die sinds 1852 uitgebracht werden: van Koning Willem III tot Koning Willem-Alexander. De postzegel met het portret van koningin Beatrix, gemaakt door Vincent Mentzel, Peter Struycken en Gerard Unger, was een duidelijke breuk met eerdere koningszegels. De nieuwe koningspostzegel verwijst naar de eerste koningspostzegel van Willem III uit 1852.

XXS Dutch Design is tot en met 29 juni 2014 geopend voor publiek en is in samenwerking met PostNL gemaakt. De nieuwe koningszegel is vanaf begin 2014 verkrijgbaar.

Afbeelding: Herna Verhagen (PostNL), Koning Willem-Alexander, Nynke Tynagel (Studio Job), Job Smeets (Studio Job) en fotografe Rineke Dijkstra met de nieuwe postzegel. Foto: Fred Ernst


XXS DUTCH DESIGN GENOMINEERD VOOR EUROPEAN DESIGN AWARD

De tentoonstelling XXS Dutch Design is genomineerd voor een European Design Award in de categorie tentoonstelling-ontwerp. XXS Dutch Design toont postzegelontwerpen van grote namen uit de Nederlandse kunst en vormgeving en werd ontworpen door Trapped in Suburbia.

Lees meer >>


MAAK KANS OP EEN GESIGNEERDE CATALOGUS

Bezoek XXS Dutch Design en maak kans op een gesigneerde catalogus van Joost Swarte, Irma Boom of Piet Paris. We geven van elk van de drie ontwerpers één catalogus weg. Om kans te maken op een gesigneerde catalogus hoeft u alleen het deelnameformulier in te vullen. Het formulier ontvangt u bij uw entreekaartje bij de receptie.

De actie loopt tot en met 1 juni 2014. Niet gewonnen en wel een catalogus hebben? De catalogi zijn ook in de museumwinkel van het Museum voor Communicatie te koop.


Afbeelding: Ontwerp van Joost Swarte voor de Kinderpostzegels - 1984

Afbeelding: Niet uitgevoerd ontwerp van De Designpolitie voor de postzegels 'Denk groen doe groen' - 2008

Afbeelding: Herna Verhagen (PostNL) en Koning Willem-Alexander tonen de nieuwe koningspostzegel. Foto: Fred Ernst

Afbeelding: Directeur Heleen Buijs, Nynke Tynagel en Job Smeets (Studio Job), Julius Vermeulen en Herna Verhagen (PostNL) en koning Willem-Alexander bekijken de tentoonstelling XXS Dutch Design. Foto: Fred Ernst

Afbeelding: Koning Willem-Alexander bekijkt samen met Herna Verhagen en directeur Heleen Buijs de tentoonstelling XXS Dutch Design. Foto: Fred Ernst

De tentoonstelling is vormgegeven door Trapped in Suburbia. Het campagnebeeld is gemaakt door WIM Ontwerpers.