Agenda & activiteiten

Zondag 14 februari 2016

Filatelie Café op zondag

Museum voor Communicatie organiseert maandelijks op zondagmiddag een Filatelie Café. Diverse aan filatelie en vormgeving gerelateerde onderwerpen komen aan bod in een lezing van circa 45 minuten, waarna met de spreker in het café kan worden nagepraat.

14 februari Watersnoodramp 1953
Een presentatie van Ruud van den Heuvel voor liefhebbers van geschiedenis, posthistorie en postzegels. Telefoonverbindingen waren verbroken en postvervoer was nauwelijks mogelijk. Toch deed het PTT-personeel zijn werk. De omstandigheden worden in deze presentatie getoond. Maar ook de op 10 februari 1953 verschenen postzegel met een toeslag voor het Nationaal Rampenfonds.

Programma en aanmelden

Voorjaarsvakantie: zaterdag 20 februari t/m zondag 28 februari 2016

Hoe wijs ben jij met social media?
Een (on)wijze workshop in de voorjaarsvakantie.


Wist je dat je tot je 13e eigenlijk geen gebruik mag maken van social media als Facebook, Instagram, en Whatsapp? En wist je dat meer dan 7.5 miljoen kinderen op deze wereld, die jonger zijn dan dertien jaar, dat toch stiekem doen? Logisch ook, want je kunt er van alles zien en beleven. En dat is natuurlijk te gek, maar soms ook ingewikkeld. Want niet iedereen op sociale media is wie hij zegt te zijn. Trouwens alles wat je op sociale media doet, kan jarenlang op internet terug te vinden zijn. 

Test hoe wijs jij bent!
Het Museum voor Communicatie in Den Haag nodigt jou in de voorjaarsvakantie uit. In een te gek programma van ongeveer een uur onderzoek je welke leuke dingen je allemaal kunt doen op social media. Maar je leert ook waar je allemaal op moet letten als je bijvoorbeeld vrienden maakt op Facebook. Welke regels gelden er eigenlijk online? Kortom: we testen niet alleen hoe handig, maar ook hoe verstandig jij bent op social media.  

Voor kinderen van 8 -12 jaar
De workshop is speciaal geschikt voor kinderen van 8-12 jaar.

Tijdstippen
Deelnemen aan de workshops kan iedere dag van zaterdag 20 februari 2016 tot en met zondag 28 februari 2016.
Maandag tot en met vrijdag: 10.30 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.
Weekend: 13.00 en 15.00 uur
De workshops duren circa 1 uur

Meedoen
Wil je meedoen met de workshop, meld je dan aan de balie van het museum. Je hoeft niet van tevoren te reserveren. De workshops zijn gratis op vertoon van je entreekaartje.

Let op: tijdens de voorjaarsvakantie is het museum ook op maandag geopend.

4 september 2015 t/m 28 februari 2016

Love is What You Want - in het museum

Het Museum voor Communicatie verklaart je de liefde! Vanaf 4 september brengen we met het project ‘Love Is What You Want’ een ode aan de eeuwige en voorbije liefde. Bezoekers lezen ontroerende, hilarische en intieme liefdes- en ontmoetingsverhalen van mensen uit binnen- en buitenland, maar leren ook welke processen in je hersenen optreden als je verliefd wordt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat verliefdheid gewoon tussen je oren zit en dat liefde op het eerste gezicht helemaal niet bestaat! Ook toont het museum eeuwenoude liefdesbrieven en de geheime liefdestaal van postzegels. Wist je bijvoorbeeld
dat de manier waarop je een postzegel opplakt een extra betekenis heeft?

4 september 2015 t/m 31 mei 2016

IS Creative Studio, Lima

 

 

Tribute to the Love Letter
Een ode aan de liefdesbrief door grafisch ontwerpers van over de hele wereld.

Berichten aan onze geliefden leggen vaak de digitale weg af. Maar wat is de waarde van zo’n boodschap als er bijna geen moeite voor gedaan hoeft te worden en het er altijd hetzelfde uitziet? Door de populariteit van social media, smartphones en emoticons maakt de handgeschreven liefdesbrief en de langzame postbezorging plaats voor snelle Facebook- en WhatsApp-berichten.

The Gallery Presents uit Arnhem onderzoekt hoe de liefdesbrief er vandaag de dag uit zou kunnen zien en vroeg wereldwijd grafisch ontwerpers en kunstenaars om een ode te brengen aan de liefdesbrief. In het museum zijn alle ingezonden ontwerpen te bewonderen.

Dagelijks van 12.00-17.00 uur
en bekijk hier wanneer de PFLab host aanwezig is.

Permanent Future Lab

Permanent Future Lab is gestart in het Museum voor Communicatie. Wil jij ook de laatste technologie ervaren? Kom langs! De enthousiaste vrijwilligers van het PFLab proberen elke dag tussen 12.00 – 17.00 uur aanwezig te zijn, maar kijk altijd van te voren op hun Wiki-pagina voor de actuele openingstijden.

Het PFLab is een plek met enthousiaste mensen die weten van de laatste technologie en die iedereen, jong en oud, deze technologie willen laten uitproberen en ervaren. Dit experiment en de opgedane contacten zijn bedoeld om innovatieve ideeën te laten ontstaan, die de maatschappij en de mensheid kunnen verrijken. Het tweede PFLab ter wereld is te vinden in het Museum voor Communicatie!

Bekijk voor meer informatie over (de filosofie van) het PFLab hun Wiki pagina.

In het najaar wordt er door het museum gewerkt aan flexwerkplekken rondom het PFLab en komen er meet-ups op het programma; ter inspiratie, voor kennisuitwisseling en het ontstaan van co-creatie en innovatie. Houd voor het actuele programma de museumagenda in de gaten.

Het PFLab is onderdeel van de transformatie van het Museum voor Communicatie naar een communicatie-hub, waar de impact van communicatie op jezelf en de maatschappij wordt bevraagd.

Eind 2015 start deze transformatie waarbij een museumcafé bij de entree, een voor iedereen gratis toegankelijke open workspace met de nieuwste technologie en werkplekken én een hedendaagse en inspirerende museumexperience worden gerealiseerd. Voor meer informatie over de transformatie van het museum: http://muscom.nl/organisatie/herinrichting

Demonstraties

"Kunt u mij doorverbinden met toestel 4567?" De telefooncentrale uit 1912 werkt nog steeds! Ook kan de Transorma, de oudste postsorteermachine ter wereld, nog post sorteren. Op diverse tijdstippen zijn er demonstraties van de telefooncentrale en Transorma van 15 minuten. Gratis voor bezoekers.